INDIJANSKA LEGENDA O HVATACU SNOVA

Pre mnogo vremena, kada je svet jos bio mlad, stari vrac iz plemena Lakota bio je na visokoj planini kada je dobio viziju. U toj viziji se Iktomi, veliki ucitelj mudrosti, pojavio u obliku pauka. Iktomi mu se obratio na svetom jeziku, a dok je govorio, uzeo je obruc od vrbe koji je imao na sebi konjsku dlaku i perle i poceo da plete mrezu.

Pricao je o ciklusima u zivotu - kako pocinjemo zivot kao bebe, prelazimo kroz detinjstvo i odrastanje, do starosti kada  se  ciklus  zavrsava. U  svakom  zivotnom  dobu  postoje  mnoge  sile, neke  dobre, a neke lose. Ako  slusate dobre sile, one ce vas usmeravati u pravom smeru.

Kada je Iktomi zavrsio pricu, dao je vracu mrezu i rekao da je mreza savrsen krug sa rupom u sredini, te da treba da je iskoristi da njegovi ljudi  pronadju svoje ciljeve, da na pravi  nacin iskoriste svoje ideje, snove i  vizije. Ako veruju, mreza ce uhvatiti njihove dobre ideje, a lose ce otici kroz rupu.

Vrac je ovo preneo svom narodu i zato sada mnogi Indijanci kace hvatace snova iznad svojih kreveta. Dobro se hvata u mrezu zivota, a zlo propada kroz rupu u centru mreze i vise nije deo njihovih zivota.

GALERIJA UNIKATNO RADJENIH HVATACA SNOVA


Make a free website with Yola