TEHNIKA TUMACENJA SNOVA TRODIMENZIONALNOM METODOM (FROJD-JUNG-SONDI)

Da bi san bio pravilno protumacen neophodno je postovati sledece kriterijume:
1.Treba poznavati zivotnu situaciju i osnovnu psihicku konstituciju snevaca.
2.Snevac mora sto verodostojnije da isprica svoj san i najbolje je da zbog toga vodi sopstveni dnevnik snova.
3.Posle pricanja sna, snevac treba da asocira na sadrzaje koje je sanjao (na mesto gde se radnja desava, likove koji se u snu pojavljuju, dogadjaje koji se u snu odvijaju itd). Asocijacije treba da budu spontane, bez mnogo razmisljanja i intelektualne obrade.
4.Takodje se mora obratiti paznja na sadrzaje kojih u snu nema a logicno bi bilo da ih bude na pr. soba koja nema zidove, vozilo koje nema vozaca, vencanje gde nema mladozenje, avion kome nedostaju krila, kralj bez krune itd.
5.Tumac treba da navede snevaca da sam pokusa da napravi paralelu izmedju sanjanih sadrzaja i realnog zivota.
6.Ukoliko se u snu javljaju simboli a snevac ne moze na njih da asocira ili asocira nedovoljno, treba pristupiti OBJEKTIVNOJ AMPLIFIKACIJI tj trazenju paralela u mitovima, bajkama, legendama, istorijskim podacima itd.
7.Snevac treba da da sto vise podataka o emocijama koje se eventualno javljaju u snu (prateci pojedine elemente sna) kao i o intenzitetu tih emocija. Pozeljno je da asocira na situacije u realnom zivotu kada je doziveo slicna osecanja.
8.Sustina sna se nekada otkriva kroz NAZIV SNA koji snevac daje bez mnogo razmisljanja, izrekavsi onu misao koja mu prva padne na pamet pa makar izgledalo da i nema mnogo veze sa sadrzajem sna.
9.Cesto je pozeljno da snevac jos jednom isprica san jer se, po pravilu, dogadja da se tada priseti sadrzaja koje je pri prvom pricanju zaboravio. Ovi sadrzaji su od posebnog znacaja jer ukazuju na MESTA OTPORA koje snevac ima u odnosu na nesvesne sadrzaje koji se pojavljuju u snu.
10.Nakon dobijanja sustine znacenja sna proveru tacnosti protumacenog treba proveriti uz pomoc KRITERIJUMA ZA TACNO PROTUMACEN SAN o kojima ce posebno biti reci.
11.Jedan analiziran san se mora posmatrati ISKLJUCIVO kroz SERIJU SNOVA tj snove koji su mu prethodili i koji ce uslediti nakon njega inace moze doci do bitnih gresaka u tumacenju.
12.Tumacenje ne sme delovati monotono i ne sme biti posebno naporno ni za snevaca ni za onog koji radi analizu jer u suprotnom ukazuje na probleme otpora i odnosa transfer - kontratransfer sto ukazuje da postoji sansa da analiza nije dobra.

CLANOVI GRUPA ZA TUMACENJE SNOVA
Veoma vazan zadatak tumaca je, pored ostalog, odabir clanova koji ce ciniti grupu za analizu snova. Pozeljno je da clanstvo bude sto heterogenije u svakom pogledu, kako po godinama zivota, profesiji, polu, nivou obrazovanja, interesovanjima itd, tako i po psiholoskoj konstituciji, tempermentu, ambicijama i zivotnim ocekivanjima, uopste. Ukoliko su clanovi razlicitiji, utoliko ce i sadrzaji njihovih snova kao i zivotna situacija sa sve problematikom koju nesvesna psiha obradjuje, biti bogatiji sto im pruza uvid u razlicite zivotne price i doprinosi prosirenju zivotnog iskustva.

Make a free website with Yola